Energie-Blog

André Jurres

Na vijf jaar neem ik afscheid van mijn huidig functie bij Essent zoals een aantal van jullie vorige week hebben kunnen lezen. Vijf jaar zijn verlopen sedert het eerste idee om in België mee te bouwen aan een vrije energiemarkt.
In augustus 2001 heb ik voor het eerst de regelgeving erbij genomen om te zien of het mogelijk was in de energiesector in België enige concurrentie in te bouwen. Omdat ik geloof in een goede voorbereiding, werd er eerst een marktonderzoek bij grote verbruikers uitgevoerd in de maanden september en oktober 2001. Met deze resultaten ben ik dan gaan praten met enkele onafhankelijke buitenlandse energiebedrijven die onderzochten of het mogelijk was om competitief de Belgische markt te betreden. Toen het groen licht in oktober/november terugkwam, heb ik samen met een klein team het businessplan afgewerkt. 
In november 2001 heb ik tevens het toenmalige WattPlus opgericht om zo een vliegende start te kunnen nemen. In januari 2002 slaagde ik erin om de eerste grote klant binnen te halen en dit terwijl we nog aan de business case aan het werken waren. Eind maart was ons plan klaar. Het was gebouwd rond de distributiestrategie dat energie verkocht kon worden door zelfstandige partners. Alhoewel dit voor de Belgische energiesector een primeur was, had ik zelf vanuit de telecomsector een ruime ervaring met dit soort kanalen en was ik ervan overtuigd dat hierdoor een onderscheidende invalshoek mogelijk was tijdens de eerste jaren. Toen het plan klaar was had ik inmiddels in mijn vrije tijd nog wat grote klanten bijgemaakt en hadden we al voor een kleine 200 GWh aan contracten. 
Toen Essent de strategie en het plan onder ogen kreeg, nodigden ze mij uit om hier over te praten. De rest is geschiedenis want Essent is vandaag een gevestigde waarde in België.
De moraal van een dergelijke opstart is dat het idee en timing goed moeten zijn maar dat de uitvoering het resultaat was van een een team.  Zonder een goed startteam bereik je niks! Zelf heb ik het geluk gehad met een aantal van deze teams in binnen- en buitenland bedrijven op te bouwen en ik vind het een voorrecht dat deze mensen in contact blijven en graag opnieuw een dergelijke ervaring willen aangaan. Waardering van anderen is één van de zaken die het meeste voldoening geven. U kunt zich voorstellen dat na het bericht van mijn vertrek de telefoons binnenkwamen en deze van standaard tot zeer origineel waren. Er waren zelfs mensen bij die spontaan gingen bellen naar anderen en vragen waar ik naar toeging, wat ik ging doen. Ik heb aan alle nieuwsgierigen gevraagd geduldig te zijn en hun beloofd dat mijn volgende uitdaging op mijn blog zal verschijnen. Het spreekt vanzelf dat deze blog actief blijft en wij binnenkort een eerste bijdrage mogen verwachten van een bekend trendwatcher die heeft toegezegd om in september enkele stukken te schrijven. Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de positieve reacties en kan ik aleen zeggen dat dit slechts het begin is van meer.